Želva čtyřprstá - stepní

Želva stepní, čtyřprstá, latinsky Testudo horsfieldi.

Rozšíření:
Afghanistan, Pákistan, Kazachstán, západní část provincie Xinjiang v Číně, Balučistan, Turkménie, Írán, na severovýchodním pobřeží Kaspického moře.


Želva čtyřprstá (stepní) patří k nejběžněji chovaným druhům u nás. Pochází ze stepních oblastí Asie, obývá oblasti do výšky 1500 - 2100 metrů. Má žlutohnědé zbarvení, typickým poznávacím znamením je počet čtyř prstů na předních tlapách, podle kterého také dostala jméno. Má poměrně nízký, takřka kruhovitý karapax. Hřbetní štítky jsou poměrně širší než delší (a jsou podstatně větší než žeberní štítky). V dospělosti měří až 20 cm a váží až 2kg. Dospívají mezi osmým a desátým rokem věku (je to spíš záležitost velikosti než stáří). Samice snáší na přelomu května a června 1 až 5 vajec (často po jednom s několikadenními odmlkami) velikých 4 - 5 x 2,5 - 3,5 mm. Mláďata se líhnou po 80 - 110 dnech. zimují jako ostatní evropské želvy. V přírodě obývá písčité a hlinité pustiny, skalnaté úbočí hor, suché stepy. Vystupuje až do výšky 1200 - 2300 m nad mořem. Hrabe až 12 m dlouhé nory, dobře šplhá, proto je nutné zabezpečit venkovní výběh i pod zemí. Je aktivní ve dne, od března do června, kdy v suchých obdobích léta upadá do letního spánku, přijímá málo potravy a odpočívá v úkrytu. Tento letní spánek přechází většinou v zimní. Probouzí se opět až na jaře, kdy se během několika dní páří. Živí se převážně rostlinnou potravou, v přírodě i drobným hmyzem a zbytky živočichů (kůstky).

V chovu se živí výlučně lučními bylinami (pampeliška, jetel, vojtěška, jitrocel, řebríček, hluchavky, fialky, rdesno, růže, ibišek, sukulenty typu netřesku atd.) doplněnými senem a minerály. Chováme jí v prostorném teráriu (min. 120x60, optimálně 200x100cm) s vyšší vrstvou písku (ráda šplhá a hrabe), v létě ve venkovním výběhu. Doporučovaná teplota při chovu je 28 stupňů Celsia pod žárovkou až 35C, v noci 18. Želva čtyřprstá je aktivní přes den, ráda hrabe až metrové nory, je celkem čilá. Nesnáší vlhko a chladno. Zimuje při 3-6C, zimní spánek je nutný pro rozmnožování.

Špatně snáší dlouhé zimování a vlhko v zimovišti. Často se u nich vyskytuje poshybernační syndrom, (zápal plic, plísňová onemocnění dýchacích cest).

TOPlist