Želva uhlířská (Chelonoidis carbonaria)

1 2 3 4 5
Naši další chovanci

 



Výskyt: tropická Jižní Amerika
Hmotnost: až 15 kg - běžně do 10 kg
Délka těla: až 50 cm - běžně do 40 cm

Charakteristika:
Pro tuto želvu je typický uhlově černý podlouhlý krunýř, která má uprostřed jednotlivých štítků nažloutlé až oranžové skvrny. Pestřejší jsou kožnaté části těla, kde se na hnědém až béžovém podkladu vyskytují žluté až jasně oranžové šupiny. Celkové vybarvení je velmi atraktivní.

Žije v tropických vlhkých ale i na suchých savanách (v Panamě, Paraguayi, Kolumbii, Peru, Brazílii, Bolívii, Venezuele a Argentině.)


Způsob obživy:
Tyto želvy mají střevo nastavené jako všežravci, nebo také se o nich říká že jsou plodožraví. V přírodě se živí převážně ovocem (sezonně) dále zelenými bylinami a dost často mršinami zvířat, takže je potřeba dokrmovat i masitou složkou v podobě, žížal, kuřecí maso (vařené), kvalitní masité konzervy nejlépe pro kočky, případně granule, holátka (není podmínkou).  Z ovoce, banány, jahody, jablka, hrušky, hrozno, mrkev, paprika, okurka a pod. Stravu je třeba pestře měnit, přes zimu krmíme z poloviny hlavně čínským zelím. Přes léto venku pasou i trávu, pampeličky, jetel.

Chov:

Jsou to vesměs velice zvídavé želvy, snadno navykají na lidskou společnost, nejsou bojácné jako jiné druhy.

Jsou zvědavé a klidně za vámi přijdou jakmile je naučíte na lidský hlas spojený s dobrůtkami.

Rády a dost pijí a koupou se, tak že miska s vodou velikosti želvy a větší je na místě.

V zajetí potřebuje prostorné  terárium s vlhkou částí kde rády spí.

Jako substrát je nejvhodnější kopaný písek nebo klasická zemina, případně lesní písčitá zemina. Tu je potřeba denně vlhčit v místě výhřevu a v místě spaní želv.

Chov  vyžaduje vyšší náklady na energie, jelikož venkovní pobyt je možný pouze v nejteplejších měsících červen až září, potřebují zateplenou ubikaci kde neklesne noční teplota pd 15°C, je možné zařídit jim i temperovaný skleník.  Zbytek roku jsou želvy v domácí ubikaci kde potřebují dostatek světla a tepla.

Ve výběhu musí mít dostatek stinných a vlhkých míst v podobě keřů a různých rostlin.

Rozmnožování:

Počet vajec: v každé snůšce 2 – 9 vajec
Délka inkubace: 100 – 150 dnů
Při zásnubním chování vzbuzuje samec zájem samice kývavými pohyby hlavy a aby ji zastavil, vráží do ní krunýřem a kouše ji do končetin i do hlavy. Během toho vydává dobře slyšitelné zvuky.
- rozmnožuje se během celého roku.